10 клас
14.05
Тема: Природні та хімічні волокна.
Д/з Опрацювати §34. Виписати класифікацію волокон. Виконати вправу 250 ст.203.
13.05
Тема: Каучуки. Гума.
Д/з Опрацювати §33. Виконати вправу 244 (на вибір) ст. 198.
https://www.youtube.com/watch?v=4bkWX-4AcDk Каучук і гума.
07.05
Тема: Пластмаси. Полімери — основа пластмас.
Д/з Опрацювати §32. Виконати вправу 236, 239 ст.192.
06.05
Тема: Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації.
Д/з Опрацювати §30-31. Виписати в зошити визначення понять полімеризація і поліконденсація. Виконати вправу 231, 232 ст. 185
30.04
Тема: Виконання навчальних проектів.
Д/з Підготуйте проект на одну із
запропонованих тем у вигляді презентації, буклету, плакату, відеоролику:
1. Натуральні волокна
тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування.
2. Анілін – основа
для виробництва барвників.
3. Синтез білків.
4. Збалансоване
харчування – запорука здорового життя.
5. Виведення плям органічного походження.
29.04
Тема: Виконання тренувальних вправ та розв’язання розрахункових
задач.
Д/з Повторити §26-29.
Виконайте вправи на сайті «Мій клас»: https://miyklas.com.ua/testwork/Results/317648?from=%2Ftestwork
23.04
Тема: Білки. Хімічні властивості білків.
Д/з
Опрацювати §29. У робочий зошит виписати поняття білки, будова молекули
(первинна, вторинна, третинна, четвертинна). Що таке біуретова та ксантопротеїнова реакція на білки.
Виконати тести на сайті «Мій клас»
Переглянути відеоматеріал за посиланням:
Лабораторний дослід "Біуретова реакція" https://www.youtube.com/watch?v=7fl-IJM25Zc
Лабораторний дослід "Ксантопротеїнова реакція"
https://www.youtube.com/watch?v=Zg36-dLnfhE
22.04
Тема: Амінокислоти: склад і будова молекул. Пептидна група. Хімічні
властивості.
Д/з Опрацювати §28.
У робочий зошит виписати поняття амінокислоти, загальну формулу амінокислот,
рівняння реакцій хімічних властивостей амінокислот ( взаємодія з лугами,
кислотою, утворення дипептиду).
Виконайте вправи: 209, 210, 214 у підручнику ст.
169-170.
Результати
своєї роботи скидайте мені у вайбер.
Переглянути
відеоматеріал за посиланням: Білки
та амінокислоти
https://www.youtube.com/watch?v=kfeIvrpwwtA&feature=youtu.be
Презентація
«Амінокислоти»
16.04
Тема: Ароматичні аміни. Анілін.
Д/з Опрацювати §27. У робочий зошит виписати формулу аніліну та 2 хімічні реакції (взаємодія з бромом та хлоридною кислотою).
15.04
Тема: Нітрогеновмісні органічні сполуки. Насичені аміни
Д/з Опрацювати §26.
У робочий зошит виписати поняття аміни, загальну формулу амінів. Дайте
систематичні назви амінам, формули яких:
09.04
Тема: Тематичне оцінювання: «Оксигеновмісні органічні сполуки».
Д/з Повторити §13-25. Виконати тематичну в робочому зошиті і надіслати фото результат.
Тематичне оцінювання з теми
«Оксигеновмісні органічні сполуки».
Варіант 1
1. Вкажіть формулу пропанової
кислоти:
а)С2Н5ОН б)НСООН в)С2Н5СООН
2. Фенол відрізняється від
етанолу тим, що (кілька відповідей)
a)
має більше атомів Карбону
б)більш
розчинний у воді
в) дуже отруйний
г) має нижчі температури
плавлення і кипіння
3. Яка функціональна група
альдегідів:
а) СООН б)ОН; в)СОН; г)NH2
4.
Біологічне значення целюлози:
a)
захист органів від ушкоджень
б)
джерело енергії
в)
будівельний матеріал
5.
Яка з реакцій не властива для жирів:
a)
окиснення б) «срібного
дзеркала» в) лужний гідроліз г) гідрування
6.
Розташуйте сполуки за зростанням їх відносної молекулярної маси:
a)
сахароза б) крохмаль в) глюкоза г) целюлоза
Відповідь: ________________
7. Дайте
назву сполуці за систематичною номенклатурою:
а)
б)
8.
Складіть формули сполук за назвою:
a)
2-метил-3-хлорбутаналь
б)
4-етил-2-метилгексан-3ол
в)
4-бром-2-етилпентанова кислота
г)
натрій стеарат
9.
Закінчіть рівняння реакцій :
a)
CH3COH
+ Ag2O
=
б)
C2H5COOH + CH3OH =
в)
HCOOH + NaOH =
г)
HCOOC2H5 + H2O =
10.
Розчин глюкози масою 200 г з масовою
часткою речовини 45% піддали бродінню. Яку масу етанолу можна добути при цьому?
11.
Яким чином можна відрізнити мурашину
кислоту, крохмаль, гліцерин?
______________
08.04
Тема: Виконання тренувальних вправ та розв’язання розрахункових
задач.
Д/з Опрацювати §20.
Розв’язування задач у разі наявності домішок у реагентах
Завдання на платформі "Мій клас"
Завдання на платформі "Мій клас"
Задача 1
Обчисліть масу етанолу, який можна одержати з 150 кг
деревини, масова частка целюлози в якій становить 50%.
Задача 2
Обчисліть масу молочної кислоти (СН3-СНОН-СООН),
яку одержали внаслідок молочнокислого бродіння 46 г глюкози, що містила
домішки, масова частка яких становила 10 %.
02.04.2020
Практична робота №1. Розв’язування експериментальних задач
Д/з Виконати практичну роботу за зразком
(Додаток 1) або у підручнику ст. 152 після §25. Також на ст. 238
підручника є додаток «Якісні реакції
на деякі органічні сполуки». В робочому зошиті записати число, тему
практичної роботи, мету, обладнання та реактиви, хід роботи. Виконати завдання,
записати рівняння реакцій та спостереження (за відео ), написати висновки.
"Окиснення глюкози купрум гідроксидом" https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0Cfeho
Додаток 1
Практична робота№ 1
Дата:_____________________
Тема: «Розв'язування
експериментальних задач»
Мета: Навчитися складати план
та розв'язувати експериментальні задачі, використовуючи знання про
властивості оксигеновмісних органічних сполук.
Реактиви та матеріали:
тверді речовини: сахароза, глюкоза, крохмаль. Розчини:
етанол, гліцерол, глюкоза, купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду, йодна вода.
Зразки рису, макаронних виробів, картоплі, білого хліба.
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач,склянки,
мідна спіраль.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте
досліди згідно інструкції.
2. Уважно читайте етикетки на
реактивах, не беріть їх руками, не
пробуйте на смак.
3. Дотримуйтесь правил
протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою, при роботі з легкозаймистими
речовинами.
4.Дотримуйтесь правил безпеки
при роботі з лугом, обережно нагрівайте пробірку, що містить луг.
5. Після закінчення роботи
приберіть робоче місце, вимийте руки.
Хід
роботи
1.
У трьох склянках
без підписів знаходяться тверді речовини: сахароза, глюкоза та крохмаль.
Складіть план експерименту та здійсніть реакції для розпізнавання цих речовин.
№п/п
|
Дослідження
|
Спостереження, рівняння
реакцій
|
||
1
|
||||
2
|
||||
3
|
||||
Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.
Доведіть наявність
крохмалю в виданих продуктах харчування: рис, картопля, макарони, білий хліб.
1
|
Рис
|
|
2
|
Картопля
|
|
3
|
Макарони
|
|
4
|
Білий хліб
|
Висновок:__________________________________________________
01.04
Тема: Вуглеводи. Полісахариди.
Д/з
Повторити §23, 24, 25.
Виконайте
тест:
(Обов’язково вкажіть прізвище та ім’я)
(Обов’язково вкажіть прізвище та ім’я)
До
8 квітня підготуйте проект на одну із запропонованих тем у
вигляді презентації :
11. Екологічна
безпечність застосування і одержання фенолу.
12. Виявлення
фенолу в екстракті зеленого чаю або гуаші.
13. Вуглеводи
у харчових продуктах: виявлення і біологічне значення.
15. Натуральні
волокна рослинного походження: їхні властивості, дія на організм людини,
застосування.
16. Штучні
волокна: їхнє застосування у побуті та промисловості.
17. Етери
та естери в косметиці.
19.03
Тема: Полісахариди. Крохмаль. Целюлоза.
Д/з Опрацювати § 25 підручника, записати в зошит якісну реакцію
на крохмаль.
https://www.youtube.com/watch?v=91bh-sgtGww якісна реакцію на крохмаль.
18.03
Тема: Дисахариди. Сахароза.
Д/з Опрацювати § 24 підручника, виписати в зошит представників
дисахаридів. Виконати вправу 178 ст. 145.
12.03
Тема: Вуглеводи. Глюкоза.
Д/з Опрацювати § 23 підручника, записати в зошит хімічні
властивості глюкози. Виконати вправу 171 ст. 141. Переглянути відеоматеріал за
посиланням:
https://www.youtube.com/watch?v=w-Axu0Cfeho Лабораторний дослід "Окиснення глюкози
купрум гідроксидом"
Коментарі
Дописати коментар